Faceți căutări pe acest blog

marți, 17 aprilie 2012

Dr. Alex Berca – Despre o nouă apariţie editorială: “Geopolitica României”


 Dr. Alex Berca – Despre o nouă apariţie editorială:
Geopolitica României”

  Editura Top Form din București a publicat în colecția de studii “GeoPolitica”  lucrarea Geopolitica României, autori: Dr. Vasile Simileanu şi Dr. Radu Săgeată.
Pentru prima dată după mulți ani de confuzie, rețineri şi de ce să nu recunoaștem, de frică de a spune anumite adevăruri despre poziția şi rolul României în contextual social-economic și în special în cel politic internațional, astăzi avem bucuria de a avea la dispoziție o lucrare amplă despre evoluția în timp şi mai ales în spațiul internațional a locului strategic al României.
Ampla lucrare (de peste 400 de pagini), are nota şi valoarea reală a unei enciclopedii ce prezintă România nu numai prin prisma poziţiei ei geografice în limitele dintre Carpaţi, Dunăre şi Marea Neagră ci mai ales prin prisma locului ei în cadrul geopolitic internaţional.
  Cei doi autori prezintă în mod detaliat confruntarea dintre concepţia ştiinţifică actuală a geopoliticii şi cea a literaturii politice dinainte de 1989 când această ştiinţă era discreditată, socotită ca o concepţie reacţionară şi chiar etichetată ca fiind fascistă.
  Demonstrarea prezentei actuale a României în rândul țărilor cu un mod democratic de comportament social se bazează pe o multitudine de documente faptice şi pe diverse statistici care reflectă diverse aspect geografice, istorice precum şi pe cele ale aplicării unor strategii politice.
  Pe această cale autorii au putut evidenția succesul şi aportul la dezvoltarea științei şi culturii mondiale.
Structura acestei lucrări urmărește evoluția României pornind de la geoistoria locului etnic românesc, continuând cu bazele teoretice şi metodologice ale geopoliticii în general şi ale României contemporane în mod special, marcând elementele definitorii ale spațiului etnic românesc şi tensiunile geopolitice etnico-confesionale.
Trecând în revistă evoluția istorică şi  geopolitică a României în contextul tuturor evenimentelor ce au avut loc pe parcursul a mii de ani, în care poporul roman şi-a scris cu litere de foc întreaga istorie în confruntări cu diverse puteri ca au dominat-o şi i-au impus cu forţa o anumită politică şi o anumită dezvoltare, autorii confirmă că în final poziţia prin care se impune în prezent România pe plan mondial, este aceea a unei ţări ce face eforturi de aş menţine o înaltă demnitate şi de asigurare a unei vieţi cât
mai îndestulătoare la nivelul întregii naţiuni.
Lucrarea Geopolitica României, scrisă într-un mod deosebit de clar include un bogat instrumentar faptic, statistici naționale şi internaționale, grafice precum şi o mulțime de hărţi originale create de către autorul Dr. Vasile Simileanu.
  Prin modul de prezentare lucrarea se adresează unui cerc larg de cititori începând cu specialiştii politologi, cercetătorii acestui domeniu, profesori universitari, studenții din cadrul institutelor cu profil social-politic şi economic şi oricăror persoane interesate de această problematică deosebit de variată şi deosebit de actuală.
Autorii acordă un loc deosebit locului României în cadrul geopoliticii eurasiatice.
Lucrarea se încheie cu analiza diferitelor forme de participare şi structurile de cooperare euroatlantice în care sunt incluse printre altele: Uniunea Europeană, Uniunea Europei Occidentale, Eurocorps, Euroregiunile de Cooperare Transfrontaliere ş.a.
Lucrarea Geopolitica României posedă o Anexă care adaugă o bogăție informațională unică.
Dr. Alex Berca
Annapolis, MD