Faceți căutări pe acest blog

luni, 20 august 2012

Mariana Zavati Gardner - După-amiază de vară



©Mariana Zavati Gardner

După-amiază de vară                                 

-Nu vreau sa iau prânzul cu buldogul!
Elena îi trage scaunul aproape de cel al lui Victor, a cărui faţă se luminează. Îi atinge buzele. Mosoare de ploaie lovesc ferestrele  curbate.
-Trebuie Elena!
-N-are rost să ne grăbim,Victor. Una din duminicele astea, a vrea să lenevesc în pat. E ca oţelul afară!
-Hai să discutăm la rece! Elena îi adăpostete  buclele blonde sub braţul bronzat al lui Victor.
-Să fim realiti! Nu vreau să merg nici in ruptul capului! Nici într-un caz! Nu după dimineaţa asta! Mă tot dirijează! Cu hotarârile ei de guvernare a casei! Elena se pierde în ploverul lui din bumbac.
-Suntem faţă în faţă cu o problemă serioasă! Încă o oră până la prânz! Îi exploră absorbit rădăcina nasului prin ochelari.
-Te simt enervată. Hai să considerăm situaţia cu mintea limpede. Victor apucă biscuitele orfan rămas în cutia din carton de pe măsuţa de toaletă i-l ronţăie cu poftă.
-Au! Cred ca mi-a căzut plomba.
-Victor, trezete-te la realitate. Trebuie neapărat să ne mutam. Cât se poate de repede. Tropăie peste demnitatea noastră. Nu vezi cum se  poartă cu Colonelul ca i cum i-ar fi valet.
-Imi dau perfect seama că trebuie să luam imediat o decizie, iubito.
-Victor, am ajuns dincolo de cuvinte. Să fim realiti. Trebuie să scăpăm de aici. Să ne eliberăm de prânzul ei duminical! Ai privit-o cu atenţie? Arată ca un linţoliu în basorelief pe o stelă. Vocea Elenei strangulează strâns aerul.
-...un ou spart împrătiat într-o capsulă a timpului...te  înţeleg perfect, Elena.
-Îi conectată cu întreruperi. Să fim realiti. Nu pot să sar la fiecare moft al ei, numai pentru că-i suntem chiriai! M-am săturat! Sunt prea obosită la sfâritul fiecărei zile! Ce sugerezi Victor?
-Problema este că...suferim din lipsă de timp...după orele nesfârite..cu pacienţii din spital! Sunt sigură!...Sunt convinsă că vom găsi ceva potrivit.
-Victor, cu lipsa asta acută de locuinţe?...să fie cel puţin o cameră cu vedere la  gradină, într-o casă cu baie...un loc unde să putem dormi până la prânz dumineca! Ca aici, dar fără...
-Vreau să-mi trăiesc viaţa fără Doama Ghervescu! E posesivă i mereu nemulţumită! Mă bagă în boale cu atâtea amintiri întemniţate...Vorbele Elenei i se coagulează în gât.
-Mă  bucur că nu mi-a fost directoare la liceu! Vreu să revin la Iai! Numai dacă nu se pierde subit...astfel...vom fi cu toţii feriţi...Privirea lui de oţel îi arde tapetul.
-Nu vorbi aa, Victor! Suntem medici. Trebuie să fim înţelegători! Pretind ca nu te-am auzit pronunţând aceste cuvinte. Cand am mers la baie dimineaţă, m-a încolţit pe palier...Colonelul se lupta deja cu maina de gătit, camuflat strategic  de o grămadă de prosoape de bucătărie, iar un morman de crătiţi i se urcau în faţă ca o piramidă.
-Ea ne face să ne simţim consumaţi de vină!
-Elena, Victor...Elena, Victor...! ţipă strident o voce ca glaspapirul de partea cealaltă a uii.
Un ciocanit greu reverberează prelung.
-Elena, Vicotor...Coborâţi  imediat...este Colonelul!...repede, repede...strigă glasul apretat din spatele uii din stejar bine lustruite.
Elena i Victor tresar. Se privesc vinovaţi. Ies din dormitor i coboară scările câte două odată. Colonelul, lat pe canapea, cu faţa hâită, gâfâie ca un câine de curse. Doamna Ghervescu îi freacă mîinile i încheieturile.
-Repede Elena... iei în stradă i strigă o birjă! Ordonă Victor.
-Domnule Colonel, unde vă doare? Victor îi ia mâna stângă i-i caută pulsul.
-Îîîî...Colonelul se luptă să pronunţe, dar limba-i alunecă i se dizolvă în dantura falsă.
-Domnule Colonel, mă auziţi? Puteţi să zambiţi, vă rog? Ii cere Victor. Gura Colonelului rămâne rigidă, colţul buzelor afundate spre stânga . Mintea-i este înămolită în vise mucătoare despre vânătoarea ursului, un urs care se ascunde în tufiuri uriae. Visează?...despre ursul, un urs al nopţii, de tip arlechin pe care nu-l poate vedea printre tufiurile dese. Parcă vine i se duce...într-un vis despre cum să vânezi ursul după manualul inginerului silvic.  Visează un vis despre un vulpoi prevestitor de rele? Sau este un vis despre sfârit?
Doamna Ghervescu nu mai radiază autoritate. Privirea-i confuză se deplasează de la faţa Colonelului la cea a lui Victor, ca i cum ar privi un film mut. Se simte încordată i tulburată. Fata ei este cizelată ca în marmură. Se simte pusă în priză.
Elena aranjează perna pe care Colonelul îi odihnete capul fără vlagă, cu pielea inflamată. Îi scoate pantofii i-i masează tălpile pe când Victor îi ridică capul usor i încearcă să-l facă să înghită o tabletă de aspirină. Ochii Colonelului rămân închii abandonat condiţiei sale.
-Ce-o fi cu birja? Şoptete Victor.
Corpul Colonelului se frământă în fermentaţie intensă cand sufletul lui prins în capcană evadează pe furi în faţa ochilor lor.
Doamna Ghervescu apucă ca în ghiare mâna Colonelului i încearcă să-i vorbească la ureche.
-Nu am puls! Şoptete Victor.
-Doamna Ghervescu, îmi pare rău dar nu mai putem face nimic pentru Domnul Colonel. Îmi pare atât de rău.
Cu inima chinuită, Doamna Ghervescu-i ridică faţa unghiulară spre Victor, respiră profund i pronunţă cu glas egal.
-Viaţa Colonelului a fost ordonată în ore bine definite i precise, ca feliile tăiate de un curţit ascuţit. Scrisoarea pe care a primit-o ieri este de vină.
Spune aa pe măsură ce se calmează.   
-Doamna Ghervescu, să vă fac o cafea sau un ceai? O intreabă Elena cu lacrimi în ochi.
-Dacă vrei, un ceai, te rog. Îi răspunde Doamna Ghervescu cu faţa ca cizelată în marmură.
-Nu-l găsiţi că arată foarte bine?
Ploaia contaminează vegetaţia grădinii. Mesajul ei ud pătrunde înăuntru prin uile deschise dinspre grădină i zăbovete pe parchetul din stejar.