Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 17 octombrie 2012

„Umbra“ lui Mircea în Gorj: un petic cusut cu aur

Nota redacţiei.
Relatarea privind peticul din mantia lui Mircea cel Bătrân, apărută în revista "Sămănătorul", nr. 9, sept. 2012, a avut un prim ecou din partea jurnalistului Alin Ion, Targu-Jiu. Citiţi mai jos articolul lui din ziarul "Adevărul" referitor la Crişan Rădulescu. Urmăriţi miercurea viitoare şi filmul de la TV-Sud, emisiunea "La limita imposibilului"
***

ISTORIE Un bărbat din localitatea Tismana a primit moştenire de la bunicul său o bucăţică de material din mantia care a aparţinut domnitorului Mircea cel Bătrân
Ioan Crişan Rădulescu, un maistru în vârstă de 64 de ani, a moştenit de la bunicul său, Gheorghe Rădulescu, un obiect mai puţin obişnuit. Strămoşul său, cunoscut pictor de biserici, a fost în anul 1908 într-o vizită la Mănăstirea Cozia și aici s-a împrietenit cu un călugăr. „L-a rugat pe călugărul respectiv să-i taie, în semn de amintire, o bucățică din interiorul mantiei lui Mircea cel Bătrân. A luat aceste petic și l-a păstrat acasă. I-a plăcut să strângă obiecte vechi și le-a prețuit foarte mult. M-am interesat la muzeul de istorie și am aflat că nu mai există în țară niciun obiect care să-i fi aparținut lui Mircea cel Bătrân, ctitorul sfântului locaș de cult“, a explicat Ioan Crişan Rădulescu.

Bucățica din mantia lui Mircea cel Bătrân are doar câțiva centimetri pătrați, iar pe o hârtiuță prinsă de aceasta bunicul său a menționat că aparține domnitorului Țării Românești. Anul trecut, nepotul pictorului Bărbulescu a fost vizitat de un fost coleg de serviciu și, totodată, un bun prieten, Ion Amuzan, care era pe atunci primar al orașului Călimănești.
„I-am spus despre această bucățică de material pe care o am de la bunicul. A fost foarte surprins, pentru că la Mănăstirea Cozia nu se mai păstrează nimic din lucrurile care au aparținut domnitorului, toate au fost distruse. A discutat cu starețul mănăstirii și m-a rugat să-i tai o bucățică și să le-o dau, pentru a fi expusă la în cadrul sfântului locaș de cult. Peticul pe care i l-am oferit a fost trimis la București pentru a fi expertizat. Am discutat mai apoi cu Ion Amuzan, care mi-a spus că autenticitatea materialului a fost confirmată. Știu că peticul respectiv se află acum la Banca Națională și urmează să fie expus în Mănăstirea Cozia“, a adăugat posesorul materialului.
Deţine şi binoclul lui Berthelot
Ion Crișan Rădulescu mai păstrează și alte obiecte de la bunicul său, printre care se numără o colecție de decorații, unele dintre ele fiindu-i oferite ca urmare a meritelor deosebite pe care le-a avut în Primul Război Mondial, dar și binoclul care i-ar fi aparținut generalului armatei franceze, Henri Berthelot. „Bunicul a activat pe fonturile de Mărăști și Mărășești și lucra la planurile militare, dat fiind talentul său pentru desen. A fost răsplătit cu decorația Virtutea Militară, iar atunci când a primit această distincție generalul Berthelot a venit în vizită și i-a oferit binoclul său, în semn de apreciere a activității sale“, a mai spus Ion Crișan Rădulescu.
Bărbatul a precizat că a primit mai multe oferte de valorificare a obiectelor moștenite de la bunicul său, dar nu a vrut să vândă nimic. Nepotul cunoscutului pictor vrea să le ofere drept moștenire fiicei sale și speră că în interiorul casei în care a locuit Gheorghe Bărbulescu să fie amenajat un muzeu cu obiectele acestuia. „Am fost rugat de mai mulţi să vând din obiecte, dar am refuzat categoric. Ţin foarte mult la moştenirea lăsată de bunicul meu şi nu vreau s-o dau. Într-o perioadă, adunasem toate obiectele într-o ladă pe care o păstram în camera în care dormeam“, a adăugat gorjeanul.
Persecutat de comunişti
Gheorghe Bărbulescu a pictat peste o sută de biserici din județele Gorj, Dolj, Mehedinți și Vâlcea. S-a născut în comuna Dărvari, din judeţul Mehedinţi, şi a absolvit Şcoala de Pictură Bisericească din Craiova. Prima biserică pictată a fost cea din centrul oraşului Tismana, unde şi-a cunoscut soţia, astfel că s-a stabilit în această localitate. Toţi banii pe care i-a câştigat i-a folosit pentru a-şi cumpăra terenuri şi chiar o moară.
Comuniştii au considerat că este chiabur şi i-au confiscat o parte din terenuri. Mai mult decât atât, pictorul Bărbulescu a fost arestat timp de un an pentru sabotaj, pentru că nu şi-a muncit un teren. În tot acest timp, a ţinut ascunse toate obiectele pe care le avea. Importanţa obiectelor lăsate moştenire de pictor a fost confirmată şi de Nicolae Tomoniu, profesor pensionar pasionat de istoria locurilor, care a declarat că obiectele pictorului Bărbulescu sunt foarte valoroase şi unicat.

Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/targu-jiu/tismana-mircea_cel_batran-ion_crisan_radulescu-gheorghe_barbulescu-gorj-targu_jiu_0_793720935.html

Vedeţi şi fotogaleria:
http://www.adevarul.ro/locale/targu-jiu/Pictorul-Gheorghe-Barbulescu-obiecte-valoare_5_793770638.html