Faceți căutări pe acest blog

marți, 2 aprilie 2013

Florian Văideianu - Petrilică, „haiducul” de la Tismana

1972, Oslea - Gălăţescu Petre (Petrilică) călare pe calul lui alb



Petrilică, „haiducul” de la Tismana




În duminica a şaptea, după Rusalii, de Sf. Ierarh Nifon, când Mântuitorul Iisus a vindecat cei doi orbi şi un mut în Capernaum – cu o săptămână înainte de Sf. Marie Mare, era mare agitaţie pe Valea Tismenii. Lume multă la cârciumă, la „Rozica”. Flăcăi, fete, gură-cască şi toţi lăutarii din mahala, cu mic cu mare, aşteptau coborârea din munte – pe drumul Schitului, a vestitului cioban – haiduc Petrilică al lu’ Tabără. Îşi cobora oile în sat. Păscuseră toată vara prin munţi. În fruntea convoiului, opt-zece măgari, purtând samare grele: cojoace, brădoaice pline cu brânză, caş, „bodănoase” de la stână…
În urmă veneau oile, şerpuindu-şi plapuma de lână, încadrate de câini mari, lăţoşi şi harnici. Urmau caii, încărcaţi cu de toate.
Deodată, din norul gros de praf, stârnit de dobitoace, apare un munte de om. Călare pe un cal sur, îmbrăcat în costum ciobănesc, purta la chimiru-i lat, din piele, două pistoale aşezate în cruce, la burtă. Falnic !
Petrilică la o bere cu "tinăretu'"...
Ca la un semn nevăzut, lăutarii – cu instrumentele sub braţ se apropie smeriţi de cel care le zice cu blândeţe:
― Bă, … mama voastră de… ca să nu vă laud !
― Să trăiţi don’ Petrilică !
― Lasă, mă… că ştie don’ Petrică ce zice…
Se spune că există pe lume două categorii de pupători în „dos”: „una formată dintre aceia care pupă pe cei de „sus”, alta (aproape inexistentă), care ar trebui să pupe pe cei ce fac ceva pentru comunitate. Evident tot în dos”.
― Bă… anu’ ăsta m-am hotărât să dau ca premiu o putină cu brânză, tarafului care îmi va cânta ceva… aşa, de jale, să plângă şi oile, să ragă şi măgarii…
Petrilică sare de pe cal, ia frâiele cailor în mâna-i cât lopata şi îi bagă în cârciumă, la umbră. Să se odihnească şi ei ca oamenii, că or fi obosiţi după atâta amar de drum. El iese afară, la aer, întinde ţolul vărgat pe iarba verde, se aşează  turceşte şi cheamă băiatul de prăvălie, care vine însoţit de însăşi doamna Rozica, patroana.
― Luaţi un berbec, pe cel mai gras, tăiaţi-l şi la proţap cu el. Până se face o să mănânc o bucată de brânză cu mămăligă. Oricum de-aici nu plecăm până dimineaţă !
La Stâna Ursului din Muntele Oslea, în anul 1972
Începu muzica. Săreau scântei din arcuşurile care, în mâinile dibace ale lăutarilor, se repezeau în sus şi în jos, despicând trupul viorilor. Geagu Petre Cătăroiu, Petrică Moşu, Rugină al bătrân, Victor Lulea stăteau mai în faţă, lângă Petrilică. Urmau cei tineri: Gheorghiţă Argint, Mitică Chibrit, Stricăfer, Călae, Zară, Victoriţa lu Toacă şi Titina lu’ Chibrit se întreceau cu gura, ca prigoriile.
După câteva ore de cântat, Petrilică îi pofti la masă.
― E… acum hai să mâncaţi şi să beţi ceva, că după aia… avem treabă. Nu scăpaţi până dimineaţă !
Noaptea trecu repede. Oile păşteau mărunt în zăvoiul dintre cârciumă şi apa Tismanei, caii moţăiau stând în picioare; oamenii… aburiţi de oboseală se mişcau mai greu. Deodată Petrilică li se adresă cu o voce de tunet:
― Bă… vedeţi putina aia cu brânză de lângă  gard? Când dau eu semnalul, cine ajunge primul, a lui să fie, toată. Unu… doi… trei !
Toţi o luară la fugă spre putina cu brânză. Scăpară şi viorile. Se îmbulziră aşa de tare, care mai de care să apuce o bucată de brânză, încât bietul vas din lemn se desfăcu în bucăţi, conţinutul se rostogoli pe jos, oamenii se călcară în picioare. Brânza lipită de haine şi de feţele lor nu mai putea fi recuperată. Se uitau toţi spre Petrilică. Nu apucaseră nimic.
― Bă… buni aţi fi voi, nu zic nu, dar vă strică lăcomia, bat-o Dumnezeu s-o bată ! Ce era dacă împărţeaţi brânza frumos, cu bucata? Acum ce mai duceţi acasă la copii?

II

Polina - Bunica autorului, povestitoare...
― Altă dată   îmi povestea bunica Polina, Petrilică fu chemat la Postul de jandarmi, la Tismana.
Nu ştiu ce făcuse rău pe la munte. Ziceau oamenii că trecuse cu turma lui de oi (vreo trei sute) prin alta, a unui om care avea mai puţine. Când au ieşit oile, erau mai multe cu jumătate din turma mică. Pe ciobanul păgubit l-a legat de un gorun. A stat omul acolo câteva zile până a fost găsit de nişte ciobani care au şi povestit cazul. Alţii ziceau că ar fi avut legături şi cu transfugul Troacă din munţii Cernei, căruia îi ascunsese un pistol automat în lâna de sub burta unui berbece. Lumea vorbea multe. Cert este că din clădirea Postului de jandarmi, Petrilică a ieşit cu cătuşele pe mâini.
Trebuia dus la Baia de Aramă, la raion. Îl însoţea un jandarm tânăr, care s-a urcat în şareta jandarmeriei, iar pe arestat l-a legat cu o sfoară de şaretă, ca să meargă încet pe jos. Cam pe la Salca Pocruii, pe la Troiţă, Petrilică se ceru pentru necesităţi.
― Măi nea Petrilică, uite îţi desfac doar o singură mână, dar bagă de seamă că dacă încerci să fugi te împuşc, să ştii !
― Stai liniştit că nu te bag eu în belele !
Omul se aplecă uşor pe vine, făcu în mână, iar când tânărul jandarm se uita în altă parte, îl plesni peste ochi cu „încărcătura” încât omul legii luat prin surprindere, fi repede dezarmat.
Petrilică trecu pe poteca din luncă, prin fânul mare şi se duse acasă la Ungureni.
1978 - Petrilică in lunca Sohodolului de Vânăta
Noaptea îşi luă oile şi plecă cu ele spre Jiu, ca să-şi piardă urma. Îl prinseră zorile în Tg-Jiu. Conduse turma pe digul Jiului şi ce îşi zise, ia să bage el oile în Grădina Publică a oraşului, să mai pască ceva gazon proaspăt. Cam pe la amiază, oile lui Petrilică păscuseră deja toate florile plantate şi îngrijite de Primărie. Când au venit paznicii, Petrilică, ieşit înainte cu ciomagul în mână:
― Staţi… să nu-mi deranjaţi animalele, plătesc paguba şi… atât !
Aşa a şi făcut. Numai că până ce contabilii Primăriei Tg-Jiu au calculat pagubele produse parcului, Petrilică s-a gândit să dea vreo două ture prin oraş cu Dricul de la pompe  funebre, aşa să-l vadă lumea. În dricul vopsit negru de care trăgeau patru bidivii frumos împodobiţi, în vitrina de sticlă stătea Petrilică întins pe spate, cu mâinile pe piept, cu pălăria pe cap – mare cât un acoperiş şi cu ciomagul pe lângă el. Lumea privea uimită, bărbaţii îşi descopereau capetele la trecerea mortului, urmat de famfara regimentului.
― Acesta nu-i Petrilică Tabără? Săracu şi era atât de zdravăn…
Multe a mai făcut haiducul nostru în viaţa lui. Odată, cică s-a dus la Penitenciarul din Tg-Jiu să se intereseze cum poate să se odihnească acolo câteva zile. A bătut la poartă, iar un caraliu îl întreabă:
― Ce-ţi trebuie măi ciobane, ţi s-a urât cu libertatea?
― Nu tată, dar vreau şi eu să văd cum e înăuntru. Tare curios mai sunt ! Ce trebuie să fac să fiu primit la voi?
― Vezi-ţi de treabă omule, aici sunt numai răufăcători, borfaşi, hoţi, scandalagii…
"Pretinii" lui Petrilică din satul Ungureni - Tismana
Nici nu termină omul vorba că se şi pomeni cu o palmă peste faţă de intră înăuntru forţat. Aşa ajunse Petrilică şi la puşcărie. Ar fi stat acolo o săptămână, după care a evadat.
Toate acestea se întâmplau înainte de apariţia regimului popular: republica şi circulau  din vorbă în vorbă.
Timpul trecea, haiducul nostru încărunţise, securitatea devenise mai neiertătoare.
Îmi aduc aminte că într-o perioadă era interzisă cu desăvârşire tăierea mieilor de Paşti. Pentru alţii, mai fricoşi… Pe bătrânul Petrilică l-am întâlnit la Tismana – la brazii de la Gară, în marginea şoselei, tăind miei. Îi jupuia spânzuraţi de un copac.
― Hai tată, ia că-i dau ieftin !
Petrilică, in dreapta, cu fata lui, Miluşa şi ginerele Nelu Pau
Tăiase vreo zece-cincisprezece, ajutat de un briceag în formă de peşte pe care îl ţinea legat cu o aţă de chimir. Obosise, avea peste optzeci de ani. Se aşezase la o masă a bufetului, afară, cu o halbă de bere înainte. Era tare supărat, ofta.
― Ce s-a întâmplat nea Petrilică ?
― Sunt supărat rău de tot. Ieri, în deal în Sporeşti m-a bătut Ghiţă Brânzan ! Nu  mă doare, mă doare sufletul. Cine-am fost şi ce-am ajuns !
Lacrimile i se înnodau sub bărbie şi se ştergea la nas cu mâneca de la cămaşa albă, cusută cu purecei.
Peste vreo două – trei zile am auzit că a luat foc conacul lui Ghiţă Brânzan, cu clăile de fân cu tot.



                                                  Florian Văideianu
                                                          Jurist

Prelucrare imagini: Nicu N. Tomoniu