Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 iunie 2013

Lansarea la Târgu-Jiu a unei cărţi a editurii "Semănătorul"



Aspect de la lansarea din Târgu-Jiu

Lansarea la Târgu – Jiu a volumului  de poezie
Doru V. Fometescu  "Dezmărginiri - Ieşirea din Paradis"

Iată prima lansare de carte sub egida Editurii "Semănătorul” Tismana - volumul de poezie al dr. Doru V. Fometescu "Dezmărginiri - Ieşirea din Paradis" - organizată la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu.

De ce la Târgu Jiu şi nu la Tismana? Deocamdată, deşi Consiliul Local al Oraşului Tismana a hotărât alocări de fonduri asociaţiei încă din luna august anul trecut, apoi la începutul anului 2013, totul a rămas la nivelul discuţiilor. S-a întâmplat şi la Tismana ceea ce primul ministru Victor Ponta spunea cam aşa: „Degeaba dăm noi hotărâri de guvern şi aprobăm legi în parlament dacă un mic funcţionăraş, considerându-se Dumnezeu pe pământ, le trimite la Monitorul Oficial modificate cum vrea muşchii lui!”. Cam aşa şi la Tismana dar viceprimarul oraşului Tică Drumen pare hotărât: „Consiliul Local poate face şi rectificări de buget, trebuie găsită o soluţie, e în joc imaginea localităţii ca oraş!”

Conf. univ. dr. Emanoil Popescu (stânga) şi
scriitorii Florian Vădeianu şi Gh Drăghescu

Mai aşteptăm! După această lansare, dorim la Tismana o implicare mult mai mare a autorităţilor locale, pe măsura viitorului volum în lucru: romanul „Boier printre tovarăşi”, autor juristul Florian Văideianu, un roman de factură biografică dar şi monografică într-un fel, deoarece personajul principal din roman este Traian Burtea, cel care a fost preşedintele cooperativei meşteşugăreşti „Arta Casnică” Tismana ducând-o pe cele mai înalte culmi ale artizanatului românesc, fiind cooperativă fruntaşă pe ţară de mai multe ori.  

Dar să vedem cum s-a desfăşurat lansarea de la Târgu Jiu.

Domnul doctor Fometescu şi totodată un poet de mare spirit, a organizat ireproşabil manifestarea culturală de la Târgu Jiu împreună cu artistul plastic de artă Florin Gheorghiu un tânăr de mare viitor.

La Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu, au fost prezenţi şi autorii "Asociaţiei Semanatorul Tismana" Ion C. Gociu şi Florian Vădeianu prieteni ai poetului, cum la fel este prieten şi cu artistul plastic de artă, Florin Gheorghiu. De altfel, din cauza suprapunerii cu o altă sărbătoare a zilei, organizarea lansării de carte a fost gândită ca între prieteni şi împătimiţi ai fenomenului cultural, fenomen care nu trebuie să piară din viaţa noastră spirituală! Pentru că pe acesta nu ni-l poate lua nimeni aşa cum s-a dus pe apa sâmbetei economia noastră ce dădea de muncă la toţi.

In sala Galeriilor Municipale de Artă Târgu Jiu
În jurul măsuţei de prezidiu, pe lângă cei doi organizatori, s-au aflat: Tomoniu N. Nicolae, directorul Editurii "Semănătorul" Tismana, Lazăr Popescu şi Ion-Popescu Brădiceni, doctori în filologie, Mihaela Cristea, critic de artă, Gh. Plăveţ, sculptor. 

Dintre oficialităţi, ne-a onorat cu participarea, domnul Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, om cu voce blândă şi de mare inimă, căruia nu-i scapă nicio manifestare cultural-artistică măcar că trebuie să se împartă câteodată şi la două-trei pe zi.

Au mai fost prezenţi, conf. univ. dr. Emanoil (Milu) Popescu, Ion Elena, de la insp. ISJ Gorj, scriitorul Gh. Drăghescu, alte personalităţi ale culturii gorjene

Ion C. Gociu şi soţia
Cuvântările au fost pe măsura evenimentului: pe cât de elogioase pe atât de pertinente. Pe măsură ce vom avea înregistrările lor video le vom pune aici. Au făcut înregistrări postul de televiziune TV-Sud, Gh. Boban şi Nicu Tomoniu.  

Participanţii la eveniment şi-au delectat privirea la expoziţia de tablouri cu desene de o grafică aparte iar atmosfera a fost destinsă. O dată în plus, de rapsodul popular Ion Creţeanu care a dat un mic recital muzical la invitaţia etnologului A. Firescu.

Să sperăm că pe lângă manifestările artistice de la Tismana - de altfel foarte bine organizate de comisia de cultură cu preoţii satului, dascălii şi elevii şcolilor primare şi generale – autorităţile locale se vor apleca şi asupra manifestărilor cultural-literare de nivel judeţean, pentru ca Tismana să se ridice cu adevărat la înălţimea statutului său de oraş.  



Nicu N. Tomoniu, Tismana, 17 iunie 2013

Vorbeşte d-l Lazăr Popescu,
 doctor în filologie
Rapsodul popular Ion Creţeanu

 



Alte imaginI de la eveniment.











Secvenţe filmate la eveniment:
Lansare  Doru V. Fometescu - "Dezmărginiri - Ieşirea din Paradis" (1)




Lansare  Doru V. Fometescu - "Dezmărginiri - Ieşirea din Paradis" (2)
Baladă