Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 mai 2014

Nicolae N. Tomoniu - Cum s-a născut “Semănătorul”




CUM S-A NĂSCUT “SEMĂNĂTORUL” 

- Editorial, Revista tipărită "Sămănătorul”, Nr. 6, an IV , iunie 2014 -

După ce creasem mai multe site-uri pe Internet între anii 2000-2006, eram deja cunoscut în lumea virtuală. Pe atunci, reţeaua Internet era abia la începutul exploziei sale iar posibilii jurnalişti  erau căutaţi cu lumânarea.
Tavi Mihăescu, pe jumătate evreu, din Craiova, m-a ţintit că “aveam vână”. Fugar în Germania, crease acolo împreună cu vechi ţărănişti “, FORUMUL ACADEMIA ILIE LAZAR, invitându-mă să particip cu articole la publicaţia sa “Euro-Observator”. I-am spus că eu sunt liberal, că nu-mi convine  grupul său decât dacă acceptă susţinerea capitalului românesc şi dezvăluirea matrapazlâcurilor legate de “privatizările” ce deja înghiţiseră o bună parte din avuţia economică a României. “Nu contează, scrie liber, acceptăm şi un liberal printre noi !”
Pe filiera din Germania, de la grupul *EUROPA-CRESTINA@yahoogroups .com* am aflat că *IN CURAND, APARE "SEMANATORUL" *, anunţ făcut prin site-ul informativ al lui Artur Silvestri ANALIZE SI FAPTE/ Buletin ARP NR.19 /2006.
*VA TREBUI SĂ FIE UN TUNET* scria Ion Marin Almăjan. "Semănătorul" va trebui să fie un tunet peste suflarea intelectuală românească. Dacă nu, se va pierde in şirul anonimelor reviste electronice.
*SUNT SIGUR CA PUBLICATIA VA FI REPREZENTATIVA* scria LUCIAN HETCO, directorul revistei AGERO, Stuttgart.”Să dea Dumnezeu să fie bine şi să aveţi mulţumire şi recunoştinţa semenilor, pentru efortul ce il depuneţi şi aici, ca şi în atâtea alte locuri. Foarte bine faceţi, veţi avea cititori elevaţi şi veţi fi prezenţi pe mapamond, căci sunt sigur că publicaţia va fi reprezentativă”.
 *TRADITIA INSEAMNA CREATORI DE ISTORIE EUROPEANA*, scria şi SORIN PALIGA. “Pare cel puţin interesant. O nota doar: "Semănătorul" pare oarecum învechit. Tradiţia româneasca nu înseamnă doar semănători şi plugari. Înseamnă şi domni, domnitori, jupani, boieri şi creatori de istorie europeană”.
*MA PASIONEAZA TOT CE ESTE DIFERENTA SPECIFICA* scria Elisabeta Iosif. “Mă pasionează, mă interesează tot ce este  cultură, patrimoniul cultural însemnând perenitate, identificare natională, diferenţa specifică românească în marea cultură  europeană. Ştiu că vor apărea revistele Semănătorul şi  Columna lui Traian. Nu ştiu ce rubrici vor cuprinde, nu am alte detalii. Dacă consideraţi oportun, mi se pare interesantă revista Semănătorul şi aş dori să fac parte din colectivul de redacţie. Vă puteţi baza pe experienţa mea redacţională”.
Cu tot acest entuziasm iniţial, nimeni nu face alt pas cu excepţia lui Artur Silvestri care cumpără domeniul www.semanatorul.ro în zadar. Nimeni din cei de mai înainte, deşi interesaţi, nu se angajează la învierea “Semănătorului”. Fiecare îşi face propria revistă online, Lucian Hetco secondat de tinere condee precum Diana Popescu (M.D. Pop), creează revista www.agero-stuttgart.de unde-i momeşte pe mulţi: Ion Marin Almăjan, Sorin Paliga, Cezarina Adamescu, Melania Cuc. Elisabeta Iosif, va înfiinţa şi ea mai târziu, “Cetatea lui Bucur”.
Cu alte cuvinte, preconizata revistă "Semănătorul" se născuse moartă!
Jurnalismul la “Euro-Observator” a mers cât a mers, până la bomba mea din anul 2007, “Războiul marilor oligarhii”.
Titram: “BĂTĂLIA DECENIULUI: Interesele nemţilor de la OMV se întretaie cu interesele românului Patriciu în Balcani!
Iar în articol dădeam lucrurile pe faţă:
“Adevărul este că în data de 20 martie 2001, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional care criticau lipsa unui program de guvernare viabil, primiră din partea lui Adrian Năstase, un puternic şut în fund. Cităm: "Nu avem nevoie, în realitate, de un acord cu F.M.I. România a depăşit această dificultate şi rezervele Băncii Naţionale sunt suficiente pentru a asigura funcţionarea bugetului".
Abia acum oligarhii americani se treziră! PSD-ul trebuia distrus pe o campanie de denigrare a mini-oligarhilor numiţi baroni români iar Stolojan şcolit pe timpul activităţii sale la Banca Mondială, trebuia reactivat pentru aducerea lucrurilor pe făgaş normal. Deoarece Programul pentru ajustarea sectorului privat PSAL – 2 fusese din start compromis. Degeaba plantaseră ei în 27 aprilie 2000, în fruntea acestui program pe Traian Băsescu dacă nu era în stare să-şi ducă misiunea la capăt!”.
Şi încă o selecţie:
 “Ce nu înţelesese preşedintele-coordonator Băsescu şi echipa sa constituită în Comitetul de coordonare a implementării  PSAL2 din care mai făceau parte şi Valeriu Stoica, ministrul Justiţiei, Decebal Traian Remes, ministrul Finanţelor Radu Berceanu, ministrul Industriei si Comerţului?
Nu înţelesese un lucru esenţial. Banca Mondială pe lângă faptul că acţiona practic, mai analiza şi informaţiile esenţiale desfăşurării programului FMI. Banca sprijinea ceva concret şi de mare preţ: programul de privatizare al Guvernului României prin intermediul programului PSAL 2, incluzând obiective si termene pentru privatizarea societăţilor comerciale de stat şi a instituţiilor financiare. Adică avuţia României.
Marinarul Băsescu care dormea în voie la cârmă, s-a trezit abia atunci când Banca Mondială identifica pachete de societăţi din cadrul cărora un număr minim de societăţi era selectat pentru privatizarea caz cu caz si pentru restructurare. Dar cea mai mare mană cerească pentru Băsescu a fost atunci când Banca Mondială identificase întreprinderi concrete, cum ar fi Alro, Alprom si Petrom. Cheia succesului lui în ridicarea pe podiumul cel mai înalt din România, visul oricărui român de a deveni un nou Ceauşescu cu renume mondial, putea să depindă de acest program şi acordul cu Banca Mondială privitor la strategiile de privatizare a acestor entităţi.  România putea fi sfârtecată în linişte! Presa vândută deja ameţea poporul vorbind de adoptarea ulterioară a unui proces de licitaţie „clar, deschis şi transparent”, folosind serviciile „consultanţilor de investiţii calificaţi”, intr-o „manieră consecventă cu politica Bancii Mondiale!”
Timpul trecu şi vremea când viţeluşii româneşti ai lui Năstase trebuiau înţărcaţi de la suptul economiei româneşti se apropia de sfârşit. Se pregăteau la supt tăuraşii Băncii Mondiale prin tripletul Basescu-Stolojan-Stoica.
Dar de unde apare în această ecuaţie şi hoţomanul de Stoica? Răspunsul e mintea găinii! Pentru Băsescu fusese simplu să-i fure scaunul şi partidul PD lui Petre Roman. Dar Stolojan, mai nepriceput în politică, fu nevoit să-i promită o ţâţă de supt şi lui Stoica, acesta păstorind PNL-ul.
Aşadar, cu Stolojan în fruntea PNL şi Băsescu în fruntea PD naşterea Alianţei DA nu crea probleme. Problema venea din altă parte: taciturnul Stolojan propus preşedinte al României, nu prea avea mari şanse în faţa voiosului şi guralivului Năstase. Băsescu gândi că ar avea mai multe şanse el. Iar dacă Alro i-ar reveni lui Stolojan adăugând promisiunea fotoliului de prim ministru, ba având pe lângă toate astea şi sprijinul masiv al nemţilor de la OMV, Palatul Cotroceni ar fi fost ca şi cucerit!
Rocada fu simplă. Basescu fu nevoit să-i scape câteva lacrimi impresionante iar Stolojan, chipurile bonav, îşi petrecu cele mai frumoase zile ale vieţii sale in cabanele OMV din Alpii Bavarezi creând viitoare scenarii.”
Redacţia de la “Euro-Observator” luase foc! Ţărăniştii din Germania, care apărau interesele austriecilor de la OMV în România, propuseră excluderea mea din grup! Tavi Mihăescu gândi însă un sondaj: “Votăm pe Băsescu la preşedinţia României?”. Părerile fură împărţite, DA=NU, iar Tavi decise: votăm Băsescu. Mi-am luat soarta în propriile mâini. Le-am scris ţărăniştilor un ADIO cu ghimpi şi am pus articolul pe site-urile mele.  La 1 Mai 2007, 1h57, primesc pe e-mail: 
 Dragă Domnule Profesor Tomoniu,
 Am văzut acum indicat în mesajele zilnice din "Euro-Observator" articolul dedicat "Războiului marilor oligarhii", pe care, citindu-l cu interes, înţeleg că îl puneţi la dispoziţia celor ce vor să-l publice deşi, ziceţi cu amărăciune, " nu vor câştiga  nimic". Bănuiesc că se află la noi, încă, români capabili să îl difuzeze în reviste şi ziare de mai mare răsunet decât cele ce le-am înfiinţat acum câteva luni. În orice caz, l-am anunţat , ca "link",acum în " Analize şi fapte". Şi îl voi publica mâine după prânz în revista "EPOCA", la pagina web http://revistaepoca.wordpress.com care este citită de categorii mai largi decât alte din publicaţiile mele, destule din ele destul de specializate. Mai mult ce să va spun? Suntem în mâna lui Dumnezeu. Dar nu vom pieri. 
 Cu drag, Dr. Artur Silvestri
Nu era prima scrisoare de la Artur Silvestri. La 25 Martie 2007, 18h51, In ziua de Bunavestire, imi expusese programul său literar privind reînvierea unor reviste de la începutul sec. XX: "Ideea de origină nu a fost "să public reviste on-line" (aceasta o poate face oricine şi, dacă este capabil, să o şi facă în viitor) ci să creez  un program cultural  definit şi cu obiective ce constituie astazi priorităţi. Acesta este un program nu de "ripostă" ci de "re-cucerire", de completare de informaţie şi de alternativă, spărgand "nucleul dominant" ce impune teme, idei şi nume intr-un canon restrictiv care - dincolo de aspectul simplificator - ucide prin omisiune,"etichetism "stupid şi intrerupere de continuitate acolo unde trebuie sa existe echilibru şi fruct în evolutiile noastre".
Era un program minunat şi dacă nu “ne iubeam” încă, era pentru că Artur Silvestri avea o redacţie instruită pe site-uri predefinite wordpress.com care folosea un şablon simplu şi eficace dar inert. Ori, eu ca webmaister, prof. de informatică pe atunci, doream libertate de mişcare: script-uri personale, inserţie media şi mai ales, site-ul simplu www.semanatorul.ro pe care să-l gestionez singur, fără să-şi bage nasul angajatele sale. Cum acest domeniu îl ocupase deja Artur, mi-am făcut singur o serie de site-uri şi un catalog de link-uri rapide spre toate publicaţiile lui Artur Silvestri. A fost entuziasmat, mai ales de site-urile mele www.tismana.eu şi www.tomoniu.ro
S-a decis să nu treacă domeniul semanatorul.ro pe platforma wordpress şi să-l activeze pentru mine ca webmaister. Am colaborat pentru finalizarea lui, până prin iarnă. La 06.12.2007, 23:18, printr-un mail, după ce încheiasem masa de Sf. Nicolae şi cu puţin curaj, i-am pus condiţiile mele. Doar lucrasem o jumătate de an la construcţia "Semănătorul"! 1.- Site-ul "va da posibilitatea cititorului să fie informat despre proiect, despre scopurile lui, despre cine poate participa precum şi istoricul acestui proiect initiat acum un secol de către Coşbuc şi prietenii lui prin revista "Semanatorul" ". Adică, recunoaşterea paternităţii revistei lui Coşbuc, la Tismana. 2. Ceream bani pentru munca mea, de fapt pentru site-urile făcute, Romarg voia bani ca să menţin tismana.eu şi alte site-uri. Nu-i ceream însă direct, deşi nu era o ruşine să fii plătit pentru lucrul tău: "Cu plata ar fi mai motivaţi, mai ales tinerii din Tismana care acum sunt şomeri.”
Bineînţeles vorbeam despre tinerii Fundaţiei Tismana!
Restul este istorie! Ca să-l parafrazez pe Iorga, restul este “O luptã literarã” a lui Nicolae N. Tomoniu:
-  2007 - creează site-ul literar www.semanatorul.ro cu adrese ale tuturor publicaţiilor ARP-Asociaţia Română pentru Patrimoniu, preşedinte Artur Silvestri 
-  lucrează ca redactor împreună cu  preşedintele fonator Artur Silvestri  la Editura online Semănătorul,  până la decesul acestuia la 30.11.2008. Conduce singur redacţia Semănătorul, de atunci şi până azi,  timp 6 ani, cu toate că după 3 ani de doliu, ARP taie finanţarea şi închide site-urile create.
-  infiinţează revista „Sămănătorul”,  Anul I. Nr. 1 - mai 2011, care apare în locul Buletinului Info nr. 5/2011, “SEMĂNĂTORUL”,  lansat de acesta la 1 ianuarie 2009
-  în august 2011 este primit în Liga Scriitorilor Români – Cluj Napoca, legitimaţie nr. 387
-  la 1 dec. 2011, ARP- Asociaţia Română pentru Patrimoniu, suspendă finanţarea pentru revista „Sămănătorul”, dar, ca director, scoate un număr special de Crăciun
-  la 1 ianuarie 2012, înfiinţează Asociaţia „Semănătorul” Tismana, creează site-ul www.samanatorul.ro pentru că domeniul www.semanatorul.ro fusese suspendat, apoi continuă apariţia  revistei „Sămănătorul”, ca director, sub egida noii asociaţii şi cu apariţie pe noul site.
-  la 9.01.2013 înfiinţează Editura „Semănătorul” Tismana, la 22.01.2013 obţine ISSN pentru revista online „Semănătorul” Tismana” iar  în octombrie, ISSN şi pentru revista tipărită
-  tipăreşte cărţi deja existente la Editura online Semănătorul,  lunar promovează noile apariţii prin revista lunară online (36 nr. apărute + 2 ed. speciale) şi prin revista tipărită aflată la al 7-lea număr în luna mai 2014
- Organizează şi participă la lansări de carte ale autorilor „Semanatorul”, la lansarea din 10 mai acordă prin brevet Medalia „Semănătorul Tismana” mai multor scriitori.

Citiţi articolul Războiul marilor oligarhii” apărut în Revista "Epoca", mai, 2007

(Istoria “Sămănătorul” va continua!)