Faceți căutări pe acest blog

luni, 28 septembrie 2015

Florian Văideianu a mai lansat o carte

Florian Văideianu
Florian Văideianu a mai lansat o carte


Azi dimineaţă, luni, 28 septembrie 2015, în sala binecunoscută iubitorilor de carte a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu Jiu, a fost lansată cartea Dumitru Tătăroiu - „Însemnări”.
Este a doua oară când Editura „Semănătorul Tismana” tipăreşte o carte fără ca scriitorul să fie în viaţă. Dar prin valoarea scrierilor lui lăsate urmaşilor sau a activităţii pe care a desfăşurat-o de-a lungul vieţii, merită ca să-i fie dedicată o carte.


După cartea memorială a lui Ion Aurariu – „Prin vremuri de război”, de a cărei apariţie s-au îngrijit nepoţii lui, dr. Mariana Gherghinescu-Arjoca şi ing. Marian Arjoca, iată şi această carte cu note autobiografice şi „însemnări” de a cărei apariţie s-a îngrijit Florian Văideianu. Este o altă premieră în activitatea Editurii  „Semănătorul Tismana”, când un autor tipăreşte prin eforturi proprii un alt autor, decedat în anul 1989 şi care s-a născut după cum scrie prof. Ion Mocioi, dr. în filozofie, în „Postfaţa” sa, „la 27 martie 1914, la Arcani, în familia dimierului Dumitru Tătăroiu, un om sărac, care „umbla tot cu mintanul rupt şi nădragii sparţi”.  El este urmaş al străbunicului Drăghici Tătăroiu şi al Opriţei, care avea o foaie de zestre din 25 aprilie 1848, în care figura şi „o sapă”, interpretată de scriitor ca „pedeapsă pentru toţi care au urmat din sămânţa lor”.”
Titu Pâinişoară

Gestul scriitorului Florian Văideianu de a se ocupa de un vechi împătimit al scrisului, cu care nu este nici rudă, nici consătean şi chiar având altă meserie din care-şi câştiga pâinea, este de toată lauda. Dar să lăsăm să ne spună asta cineva din ce-i apropiaţi:

 „Vremelnicia noastră în această lume ne face de multe ori surzi şi orbi cu ce se întâmplă în jurul nostru. Am fost surdă şi oarbă şi n-am putut preţui cât şi cum trebuia pe omul care mi-a dat viaţă. O face acum un om minunat, juristul Florian Văideianu, care şterge praful de pe fruntea tatălui meu, învăţătorul, scriitorul şi jurnalistul Dumitru Tătăroiu.
Capul meu albit de timp se pleacă, cu veneraţie, în faţa acestui mare vizionar, care, cu talent de scriitor, scoate la iveală existenţe de mult trecute în nefiinţă.
Vă doresc multă sănătate, domnule Florian Văideianu, şi vă mulţumesc că nu l-aţi uitat pe „nene-al mare”.
Cu deosebită consideraţie!
                             Maria Talabă (născută Tătăroiu)

Moise Bojincă
La lansarea de la Târgu-Jiu, participanţii au avut şi ei numai cuvinte de apreciere atât pentru Florian Văideianu cât şi pentru Editura „Semănătorul Tismana” care urmează linia ei programatică de promovare a patrimoniului cultural local. De remarcat faptul că, cu o zi înainte, dl Văideianu s-a deplasat la Arcani nu numai pentru a informa cetăţenii despre cartea care, prin apariţia ei, repune în valoare un fiu al satului dar şi pentru a participa la o altă manifestare culturală, organizată de prof. Dan Pupăză în memoria celui care a fost Grigore Pupăză, iniţiatorul şi organizatorul muzeului sătesc din Arcani care-i poartă numele.
Doru Fometescu
„Qui semble s’ensembe !”, a doua zi, la rândul lui, scriitorul Dan Pupăză a participat la lansarea de la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, unde au participat înalte figuri marcante ale culturii gorjene:  Ion Mocioi, Titu Pânişoară, Moise Bojincă, Ion M. Ungureanu, Dumitru Dănău, Doru Fometescu, I. Gămăneci, Em. Popescu, Grig M. Dobreanu şi trei foşti elevi ai regretatului învăţător Dumitru Tătăroiu. Să remarcăm prezenţa dlui Ion Popescu Brădiceni, directorul revistei AM&PM, cel mai activ promotor al localismului creator, care prin iniţiativele şi condeiul său aduce cultura şi seriozitatea şi în ziarul Gorjeanul, care rămâne portdrapelul jurnalismului gorjean.

Laudă tuturor celor prezenţi pentru interesul lor pentru literatură, pentru cultură în general şi pentru repunerea unor foste personalităţi  pe locul lor binemeritat ! 
Încheiem cu moto-ul din carte:

 MOTTO:
„Ne sticlesc ochii a râvnă după purpură şi îngâmfarea prostului , dar nici o lacrimă nu ne pică din pleoape pentru nevolnicul ce-şi târăşte toate durerile pământului după el”.

Dumitru Tătăroiu


Pioasă recunoștință

După lansarea cărții „ÎNSEMNĂRI”, cei trei elevi în viață ai regretatului învățător Dumitru Tătăroiu: Marinică (Marian Dobreanu), Felicia (Petraș - Roșu) și Nicu (Ion Alecsoiu) au depus la căpătâiul învățătorului o coroană de flori pe care scria: 
„Domnului învățător, cu dragoste !"