Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 martie 2016

Alexandru Melian - Rușinile celui fără de rușine


Prof. dr. Alexandru Melian

RUȘINILE  CELUI   FĂRĂ  DE  RUȘINE


Adeseori ești nevoit să te întrebi ce reprezintă România pentru unii ? E adevărat, nu orice fel de unii, ci unii, așa, mai acătării. Să fie doar  țara pe istoria căreia  te urinezi cu mândrie iconoclastă sau îți arunci mizeriile de istoric dezabuzat ; să fie țara comparată cu un bazin plin de acid sulfuric în care candidați la premiul Nobel sunt nevoiți să înoate, deși acidul ăsta teribil nu numai că nu-i arde, dar îi aureolează cu premii, cu bani, cu călătorii în străinătate ; să fie doar vaca de muls a văcarilor autohtoni din gradurile politice sau a mulgătorilor cu gulere albe de pe alte meridiane ? Si lista întrebărilor ar putea continua…
O percepție de același  tip ne-a oferit-o recent un fost mare sportiv și un actual  foarte mic și îngâmfat  personaj public. Ilie Năstase, - că despre el este vorba – confundă România cu o contabilă care ar trebui să-i dea lui bani pentru că a jucat  tenis peste hotare, pe vremea când marilor  valori ale culturii, artei, științei, ale sportului chiar, le lipseau avizul securității pentru asemenea călătorii. El ia România la șuturi pentru că niște « izmenari », - cum îi numește cu fudulie de parvenit  pe cei de la Complexul  sportiv din Cotroceni – nu și-au făcut cum se cuvine datoria . E atât de supărat pe biata Românie  încât  s-a decis s-o pedepsească exemplar cu severitatea generalului de mucava :
. Vreau chiar să-mi şteargă toate victoriile pentru echipa României. Să mi le şteargă! Să nu se mai spună că am jucat tenis pentru România. Nu mai vreau! Mâine mă duc la Federaţia Internaţională, ca să-mi şteargă toate victoriile pentru România.
Dar pentru cine ai jucat matale , ghidușule » ? Că celebra Cupă Davis , de exemplu, este o competiție între țări, nu între apatrizi ? Apoi, cine ți-a înlesnit matale să transformi un potențial talent excepțional, - pentru care n-ai nici un merit ; meritul este al părinților și al lui Dumnezeu (sau al Destinului, dacă astăzi nu mai ai nici un Dumnezeu) – într-o realitate competitivă  de mare campion ?  Cine erai matale, dacă România pe care o hulești astăzi nu-ți dădea posibilitatea să lupți cu marii campioni ai lumii și să te numeri printre ei ? Nicolae Dobrin a fost un talent cel puțin la fel de mare ca Ilie Năstase, dar  România comunistă  nu i-a înlesnit  ceea ce i-a dăruit celui care astăzi afirmă cu nerușinare « Mi-e ruşine că sunt fost stelist, mi-e ruşine că sunt general în Armata Română. »  Poate că ne explică  acest  parlamentar  de contrabandă și viitor candidat de paradă la Primăria Capitalei care-i sunt faptele și calitățile militare care-l îndreptățesc să poarte uniforma de general. Or fi studiile superioare echivalente cu cele ale prietenului Gigi Becali ? O fi elocința « discursurilor » sale de Gâgă agramat și fără umor ? Or fi proiectele anunțate de la Revoluție încoace și care au rămas tot proiecte ? Singura afirmație a lui cu care poți fi de acord este cea în care mărturisește « mi-e rușine că sunt general în Armata Română » Cum să nu-i fie rușine când poartă un titlu care nu i se cuvine și pe care nu-l onorează ?  E ca plagiatul lui Ponta…Numai că fostul Prim ministru, spre deosebire de fostul mare jucător, n-a știut nici odată ce-i rușinea. Apoi, cum explică  acest  personaj plin de rușini de toate felurile, că nu-i este deloc rușine să poarte eleganta uniformă de general pe la sindrofiile din țară și străinătate, cu o fală fotogenică de actor  oscarizat ? Si ar mai fi o întrebare : când dignosticianul furios dă verdictul său de mare admirație, - « suntem o țară de tâmpiți » - înțelege că persoana I plural îl include și pe el ? Dacă da, ar fi printre rarele ocazii când are dreptate…
          Mă îndoiesc că domnul general cu epoleții dubioși este în stare să răspundă unor asemenea întrebări. Sau măcar să se privească în oglindă și să-și răspundă sieși .
Când te crezi buricul pământului și n-ai iubire decât pentru tine însuți, e greu să-ți iubești țara și s-o respecți .

                                           Alexandru  MELIAN

 Sursa imaginii: