Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 septembrie 2016

Al Florin Țene - Sinceritatea reflecției într-un florilegiu de eseuri



Sinceritatea reflecției într-un florilegiu de eseuri
Prin amabilitatea profesorului Nicolae N. Tomoniu, directorul Editurii Semănătorul din istorica localitate unde de peste 600 de ani Mănăstirea Tismana veghează neîncetat la fruntariile românismului, dar și ortodoxismului, am primit voluminoasa carte “Eseuri – Reflecții din perspectiva vieții cotidiene“, de Aristotel C. Pârvulescu, o recuperare literară a fiului autorului, Mihail Brebinaru. Tom apărut la editura mai sus amintită, în anul 2016, prin grija scriitorului Nicolae N. Tomoniu.
Cartea se deschide cu o “Prefață” semnată de profesoara Mihaela Botezatu în care ne informează că autorul acestei cărți, magistrat de profesie, a fost  “un scriitor prolific deoarece scrierile ce-i aparțin depășesc cu mult, ca număr, pe cale aflate în volumul de față.“ Cartea cuprinde 411 pagini.
Autorul a fost înzestrat cu un talent concentraționist, putând astfel să exprime o mulțime de idei și fapte într-un mic evantai de cuvinte încărcate de înțelepciune, sensuri și nuanțe.
Volumul, la început, cuprinde o autobiografie amănunțită și romanțată despre familia sa, bunici și părinți, cu descrieri plastice, creând  atmosfera anilor trăiți în comuna Miculești, din județul Gorj. ”Prin oglinda mea retrovizoare “, titlu acestei mărturisiri, autorul reușește să hașureze în tușe accentuate amintirile sale îngălbenite de vreme din “sipeturile comorilor ascunse vederii, dar vizibile sufletului”. (Mihaela Botezatu).
În cele 218 eseuri, cuprinse în carte, Aristotel C. Pârvulescu știe să învie lumile amintirii, dar și știința de a dezbate problematici ale actualității sale,( Martori și mărturii) sau ale visării, țintind un sens ( Despre fericire), care nu e niciodată același pe măsura complexității infinite a vieții și a oamenilor (Dragoste și politică ). La acest autor descoperim o adevărată obsesie a totalității adevărului (Om bogat, om sărac, om bolnav, om sănătos ), devoalând părți nevăzute ale istoriei prin care a trecut. (De belo…de pace ). De la iluzie la luciditate, de la stabilitate la complicate stări de conștiință - acesta este ideea care se desprinde din această carte. De aici decurge și o filosofie dihotomică a eului, văzut sub aspectul dublului echivalent. Omul viețuiește simultan în două lumi felurite, comunicând rar pe canalul premonițiunilor, revelației și al autoscopiei. Nu e fără interes nota onirică, văzută de Aristotel C. Pârvulescu filozofic, dar și justițiar.(Săracul de el ).
Inventivitatea este hotărât remarcabilă cantitativ și ea se combină cu un limbaj plastic. Remarcăm propozițiunea calofilă, fraza calculată în tot și imagistă în amănunt.
Cu o reflexivitate creatoare, eseurile redau mecanicismul societății noastre în raport cu stimulente exterioare de tot felul, autorul inventând cu un dar genuin o lume în care a trăit, făurind cu ușurință adevăruri dar și enigme.
Cartea este un evantai de fapte, o adevărată istorie a ideilor din cel mai războinic secol, XX.
Al Florin Țene președ. LSR
Al.Florin Țene.