Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 septembrie 2016

Despre „Festivalul Răciturilor” și „George Coșbuc de la Tismana”



Despre „Festivalul Răciturilor” și „George Coșbuc de la Tismana” 

Alăturarea titlului unui festival al ANTREC – Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural și titlul unei antologii de studii, articole și amintiri dedicată poetului George Coșbuc, nu este întâmplătoare. Și nu e întâmplător nici faptul că de fiecare dată când acest festival este organizat pe Valea Tismanei, Editura Semănătorul Tismana este prezentă la manifestare cu un stand de carte. Pentru că cele două entități sunt legate în luna septembrie de o dată importantă, 20 septembrie, data de naștere a poetului născut în Hordou, azi comuna George Coșbuc, județul Bistrița Năsăud.
Standul de carte al Editurii Semănătorul Tismana

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, la standul de carte anual de la Vila Ursu s-au prezentat încă două noi tipărituri devenite, fiecare, anul acesta un bestséller: „Nicolae N. Tomoniu * Maxim (Iuliu-Marius) Morariu – George Coșbuc de la Tismana” și „Nicolae N. Tomoniu – Monografia orașului Tismana, vol. I, adăugit”, pe lângă o altă antologie tipărită anul trecut:  Iuliu Marius Morariu „Habet sua fata libelli”. Pentru că aici, pe Valea Tismanei își petrecea vacanțele marele nostru poet național, la Vila Sfetea. Aceasta a fost reabilitată pe un proiect de turism primind un nou nume, Vila Ursu.
În anul 2004, când localitatea Tismana a devenit oraș, ne-am propus să recuperăm tot ceea ce a făcut George Coșbuc pentru învățământul, cultura și turismul Tismanei. Sau, pe scurt, pentru  emanciparea ei. Crease împreună cu arhimandritul mânăstirii Tismana Corneliu Sebăreanu, cu deputații Dincă Schileru și Numa Frumușanu, cu cumnatul
La Vila Ursu, fostă Vila Sfetea
său librarul George Sfetea și o mână de dascăli din sat un grup de inițiativă. Treptat sunt atrase alte personalități ale vremii: preotul iconom D. Lungulescu din Craiova, primarul Tg-Jiului Al Pojogeanu Sache, prof. universitari din București, bancheri din Gorj, proprietari din Tismana, punând bazele Societății „Dorna Tismana” la 20 august 1908, având ca președinte prof. G. O. Gârbea din București, vicepreședinți tipograful Nicu D. Miloșescu și Const. Mușescu, directorul școlii de notari, amândoi din Târgu Jiu, secretar-casier fiind Ioan Ghica Atanasie, inginerul Ocolului Silvic Tismana.
George Coșbuc care-și petrecea verile la Tismana a fost sufletul multor împliniri atrăgând o parte din aceste personalități în construirea de vile pe Valea Tismanei, amenajarea „Aleii Tainelor”, o cărare pietruită pentru promenade, amenajarea Parcului Dendrologic și al Fântânii Chihaia, Masa Fraților, chioșcurile lui Coșbuc și Gârbea, eleșteul Miloșescu, Fântâna Basarabilor și Crucea lui Gârbea din vârful Stârmina.
 
La căutare de noutăți
Un mic grup de profesori, conștienți de acest bogat patrimoniu cultural, material și imobiliar, au înființat „Fundația Tismana” iar în anul 2012, Asociația Semănătorul Tismana. S-a reînființat revista „Sămănătorul” la mai bine de un secol de la apariția revistei „Semănătorul” a lui George Coșbuc și Alexandru Vlahuță, devenită apoi „Sămănătorul” din 4 octombrie 1902.
Curând, publicația „Sămănătorul” găsește un aliat excepțional din satul Salva, sat aflat la numai 4 km de satul Hordou, azi satul George Coșbuc. Este vorba de Iuliu Marius Morariu, șef de promoție al facultății de teologie ortodoxă și al facultății de istorie în cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, acum Ieromonahul Maxim Morariu și coautor al cărții amintite la începutul acestui articolul. Sate de vechi românism unde au fost trași pe roată sau spânzurați în ștreang martirii Atanasie Tudoran din Bichigiu, Vasile din Telciu, Grigore din Zagra, Vasile din Mocod, numărul lor adăugându-se mai vechilor martiri, Horia, Cloșca și Crișan.
Primarul Tismanei și președintele ANTREC Gorj
În cuvântul său de la „Festivalul Răciturilor”, primarul Marian Slivilescu face o legătură între ospețele lui George Coșbuc cu Ramiro Ortiz sau alte personalități ale vremii și bucătăria gorjeană de la fosta Vila Sfetea:
„… în spiritul vechilor tradiții, cu ingrediente cât mai naturale, face din această seculară bucătărie gorjenească un punct de atracție, nu numai pentru cel ce gustă aici piftia marca Ursu (Sfetea) dar și pentru cei cărora li se povestește despre ea. Mai mult de un sfert din turiștii care caută o destinație turistică și-o aleg și în funcție de mâncărurile și vinurile pe care le întâlnesc. Într-adevăr, piftia este o mâncare națională dar care în nordul Gorjului are câteva caracteristici. Și anume, întotdeauna este însoțită de sarmale, de turta de mălai, de ardeiul iute și de țuica de prună. Toate acestea fac ca vizitatorii să-și aducă aici prietenii și rudele. Pftia, trebuie să știți că are cel mai bun raport între proteină și calorii. Mai bine spus, are conținutul maxim de proteine și conținutul minim de calorii. Celelalte feluri de mâncare băutură echilibrează caloriile de care are nevoie omul.”
În fruntea jurului, președintele ANTREC Gorj, Radu Ciobanu, trece în revistă expozițiile pensiunilor, acordând note și stele de aur, de argint și de bronz ce se vor înscrie pe diplome.
Un necunoscător nici nu și-ar putea închipui câte feluri de sarmale, specialități de mălai, dulcețuri, prăjituri sau piftii s-au adus pentru expoziția fiecăruia. De pildă, varietatea piftiilor: de curcan, de gâscă, de porc, de prepeliță, de cocoș, de rață sălbatecă, de pește.
Ajungând la standul de carte al Editurii Sămănătorul domnul Radu Ciobanu vorbește despre activitatea lui George Coşbuc, în ultima parte a vieţii acestuia când, petrecându-şi vacanţele la Tismana, a tradus "Divina Comedie" şi a reunit la Vila Sfetea multe personalităţi ale vieţii literare sau din alte domenii culturale importante. Aici a pus bazele revistei "Sămănătorul" împreună cu Alexandru Vlahuţă şi cumnatul său George Sfetea, vestit librar din Bucureşti.
A fost animatorul vieţii culturale a satului Tismana, ţinea cercurile de citit în vechiul local de şcoală aflat în faţa Mânăstirii Tismana, şcoală particulară finanţată de egumenii mânăstirii. Şcoala fusese înfiinţată cu mult înainte de 7 sept. 1831, când la Bucureşti s-a dat Ordinul Marii Dvornicii a Treburilor din Lăuntru trimis ocârmuirii judeţului Gorj, prin care se comunica hotărârea de a se înfiinţa şcolile publice.
A sprijinit personal, împreună cu soţia sa Elena Coşbuc - sora mai mică a librarului Sfetea - construcţia unui nou local de şcoală în centrul satului şi a înzestrat biblioteca cu cărţi valoroase. Au donat şcolii un frumos dulap ornat, din lemn de castan şi bustul în bronz al poetului, care a fost luat de la Tismana şi dus la Turnu Severin, pe timpul când Tismana era în circumscripţia inspectoratului şcolar al raionului Baia de Aramă. 
George Coşbuc şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Tismana şi – din nefericire – şi-a pierdut fiul într-un tragic accident de automobil în apropiere de Târgu-Jiu.
Vorbind despre operele literare ale lui George Coșbuc, dl Radu Ciobanu a ținut să precizeze:
”… în materie de opere literare, tot aici el a tradus celebra operă „Divina Comedie” împreună cu prietenul său Ramiro Ortiz cu care a făcut studii foarte interesante publicate în presa centrală dar pregătite aici în clădirea pensiunii noastre acum mai bine de 100 de ani. Tot ce v-am spus până acum se datorează și acestei cărți (arată antologia despre George Coșbuc) aflată în standul de carte al Editurii Sămănătorul. Pentru care înmânăm această diplomă cu o stea aurită, dlui Nicu Tomoniu, directorul editurii și al revistelor pe care le vedeți expuse aici.”

Mulțumind dlui președintele ANTREC Radu Ciobanu, îi dorim să mai organizeze acest festival tot așa de bine cum a fost anul acesta, promițându-i că anul viitor, la a X-a ediție, vom fi din nou prezenți aici.


A consemnat Nicolae N. Tomoniu
Tismana, 20 septembrie 2016

Notă. Am adăugat aici două secvențe filmate la frumosul festival
Iată videoclipurile:
Video 1 - Cuvântări, Festivalul răciturilor, Tismana, 2016


Aspecte: stand de carte Sămănătorul, cuvântul primarului Marian Slivilescu, cuvântul dlui Radu Ciobanu, președinte ANTREC Gorj, organizatorul „Festivalului Răciturilor”, 2016, Vila Ursu - Tismana. Degustări și evaluări ale exponatelor culinare. Înmânarea de diplome, pensiunilor turistice și altor invitați de către ANTREC Gorj (președinte Radu Ciobanu), Organizația FPSD Tismana, președintă Gabriela Tâlvescu (Văcaru).

Video 2 - Horă și sârbă, Festivalul răciturilor, Tismana, 2016 


Aspectestand de carte Sămănătorul, hora de mână și sârba care au încheiat Festivalul răciturilor, Tismana, 2016.
 

Mai jos, vedeți și un ALBUM de imagini